Subscribe:

Ads 468x60px

vineri, 12 aprilie 2013

Sănătate: Top trucuri de păcălit creierul să mănânci mai sănătos

Creierul uman conduce întreaga activitate a organismului. Toxcmai de aceea, el este cel care ne convinge să stricăm dieta, să dăm iama în prăjituri când suntem stresaţi şi să sărim peste mese. Iată câteva trucuri de păcălit creierul astfel încât să mâncăm mai sănătos.

Foloseşte o furculiţă mai mare
În mod paradoxal, o furculiţă mai mare îţi păcăleşte creierul că a mâncat foarte mult. Sistemul nostru nervos reacţionează cu un fel de întârziere la stimulii vizuali şi de aceea ni se întâmplă de multe ori să mâncăm foarte mult, deşi nu ne era foarte foame. O furculiţă mai mare convinge creierul că am consumat o porţie la fel de mare de mâncare, deşi cantitatea efectivă de hrană este aceeaşi. 

Ţine mâncare sănătoasă la îndemână
Deşi sună ciudat şi surprinzător, dacă te uiţi la fructe şi legume proaspete în timp ce înfuleci o porţie uriaşă de cartofi prăjiţi cu maioneză, s-ar putea să nu termini tot ce ai în farfurie. Trucul este să ţii mâncare sănătoasă la îndemână, ca data viitoare când mesteci de zor paste, pizza sau cotlete de porc cu cartofi prăjiţi, să simţi "privirea" merelor şi morcovilor în ceafă. Dacă începi să te simţi vinovat încă de când mănânci ceva nesănătos, nu vei mai fi nevoit să trăieşti cu vina după o porţie întreagă.

Gândeşte-te tot timpul că mănânci ceva cu multe grăsimiNivelul de hormoni ai foamei din corp (grelină) depind de cantitatea de hrană pe care creierul crede că a consumat-o, nu de cea pe care ai mâncat-o efectiv. Studii recente realizate la Universitatea Yale au demonstrat că dacă eşti convins că mănânci ceva cu multe calorii, chiar dacă produsul este unul obişnuit, vei mânca mai puţin.

Subiecţii testului au primit un milkshake. Jumătate din ei au aflat că este o băutură cu multe calorii, destinată sportivilor de performanţă, în timp ce ceilalţi au aflat că beau o băutură degresată, cu puţine calorii, destinată dietelor. Analizele ulterioare de sânge au arătat că subiecţii convinşi că beau un shake plin de calorii au consumat aproape jumătate din cantitate, în timp ce subiecţii convinşi că beau shake dietetic au băut toată cantitatea.

Ai grijă la farfurii
Unul dintre cele mai cunoscute trucuri este cel cu farfuriile mici. Nu numai că încape mai puţină hrană pe ele, dar aceasta pare mai multă decât este de fapt.

În plus, culoarea farfuriilor ne influenţează cantitatea de mâncare ingerată. Dacă aceasta contrastează cu culoarea felului de mâncare servit, veţi mânca mai puţin. În plus, dacă serviţi mâncarea alături de lumină difuză şi puţină muzică în surdină, veţi consuma mai puţină hrană, dar veţi fi mai sătui şi mai fericiţi.

Sursa:www.unica.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu