Subscribe:

Ads 468x60px

marți, 19 martie 2013

Ce inseamna un meniu echilibrat

Citim o multime de sfaturi despre alimentatie sanatoasa, meniuri echilibrate si diete putin invazive, care sa te ajute sa te mentii in forma. Insa fiecare interpreteaza cum vrea aceste informatii. Unii considera ca un regim pe viata trebuie sa fie restrictiv, fara dulciuri si prajeli, altii considera ca isi mai pot permite din cand in cand cate o “scapare”.

In definitiv, ce inseamna sa mananci sanatos stim cu totii, insa ce inseamna si in ce consta un meniu echilibrat este mai greu de definit.
Iata mai jos cateva sfaturi pentru alcatuirea unui meniu echilibrat:

1. Doar tu poti defini exact ce iti place si ce nu iti place sa mananci, ce iti face bine si ce nu. Cand iti alcatuiesti meniul zilnic trebuie sa tii cont de aceste lucruri, pentru ca un regim de viata cu alimente care nu ne plac sub nicio forma nu este cea mai buna solutie. Daca iti plac dulciurile si nu te poti abtine de la ele, ar trebui sa le introduci in meniu, sub forma cea mai putin “periculoasa”, adica 1-2 bucatele de ciocolata neagra pe zi.

2. Iata ce trebuie sa reduci fara sa inlaturi defintiv: alcoolul (un pahar de vin pe zi nu iti face rau!), sarea, zaharul alb, produsele din faina alba, prajiturile din comert, dulceturile, prajelile si tocaturile, alune/seminte/porcorn (din cauza excesului de sare), sucurile din comert.

3. Daca adori cartofii prajiti, nimeni nu iti spune ca nu poti sa consumi cate 1/2 portie din cand in cand. Insa nu-i combina cu friptura, ci doar cu salata si prepara-i in casa, nu-i cumpara de la fast-food.

4. Un meniu echilibrat trebuie sa contina alimente din toate grupele: legume, fructe, carne, lactate, oua, peste; carbohidrati, proteine si grasimi. Insa ceea ce conteaza cu adevarat sunt combinatiile pe care le faci si cantitatile pe care le mananci la o masa.

5. Cea mai importanta regula a unei diete echilibrat este sa mananci cate putin din toate, la toate cele 3 mese principale ale zilei.

6. Nu combina niciodata carbohidratii cu proteinele, ci fiecare categorie in parte consum-o asociata cu legume.

7. Nu uita ca fructele, desi foarte sanatoase, ingrasa. Nu manca mai mult de 2-3 fructe pe zi, pentru ca acestea contin zahar (fructoza) si nu vei sti de la ce apar kilogramele in plus. Fructele nu se asociaza cu nimic, ele trebuie consumate inainte sau dupa masa, la cel putin 1-2 ore.

8. Apa plata si ceiurile sunt foarte importante intr-un regim echilibrat. Insa nu bea apa in timpul mesei, pentru ca sucurile gastrice sa actioneze asupra alimentelor nediluate. Intre mese consuma cel putin 2 litri de apa si ceaiuri neindulcite.

9. Ia-ti toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie din alimentele pe care le consumi, nu din suplimente. Pentru asta mananca divers, legume cat mai multe si cat mai colorate, fructe, carne alba si rosie fara grasimi, peste, fructe de mare, lactate degresate.

10. Iata mai jos un exemplu concret de meniu echilibrat:

Mic dejun: un pahar de lapte/iaurt degresat cu 3 linguri de cereale integrale, stafide si migdale, o cafea fara zahar sau un ceai verde cu lamaie

Gustare: un fruct de sezon, un ceai din plante

Pranz: 200 g piept de pui, curcan/ 150 g vita la gratar cu o salata mare din: rosii, ardei galbeni, castraveti, ceapa, usturoi, salata verde, varza, morcov, putin ulei de masline, sare, piper

Gustare: 1-2 patratele de ciocolata neagra, un ceai verde

Cina: 200 g peste la cuptor cu broccoli si lamaie sau 100 g paste integrale cu sos de rosii si busuioc sau 50 g orez brun cu ciuperci si salata de cruditati sau un bol mare cu supa de legume sau 2 felii de paine integrala prajita cu 30 g branza de vaci si salata de rosii.

Dupa cina: un iaurt degresat sau un ceai din soc sau o felie de ananas

Urmand toate aceste reguli si respectand cantitatile vei reusi sa iti alcatuiesti un meniu echilibrat si sa tii o dieta care sa te ajute sa mananci sanatos si sa te mentii in forma.

Sursa:www.mayra.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu