Subscribe:

Ads 468x60px

miercuri, 21 august 2013

8 motive pentru care iei in greutate

Ai grija la alimentatie, mergi in mod regulat la sala si totusi nu reusesti sa dai jos nici macar un kilogram ci, din contra, cantarul iti arata ca ai luat in plus. Ce gresesti? Afla cateva posibile motive pentru care iei in greutate.

Daca ti se pare ca nu iti mai poti contra greutatea corporala, in ciuda dietelor si programelor de fitnes pe care le urmezi, afla de ce.


Nu dormi suficient
Lipsa de somn poate afecta silueta in doua moduri. Daca stai treaza pana tarziu vei fi mai tentata sa iei o gustare in miez de noapte, care poate creste cu mult aportul calorii. Lipsa de somn te poate afecta si altfel, provocand cresterea numarului de hormoni care regleaza apetitul, dand o senzatie mai mare de foame dimineata.

Nivel ridicat de stres
Sub influenta stresului, organismul secreta mai mult cortizol (hormonul stresului) care poate spori pofta de mancare.
Acesta este motivul pentru care multi dintre noi simt nevoie de a manca cand se simt stresati.

Antidepresive
Unul dintre efectele secundare ale antidepresivelor este si cresterea in greutate si afecteaza aproximativ 25% dintre pacientii care iau antidepresive o perioada lunga de timp. Daca faci parte dintre aceste persoane, discuta cu medicul tau pentru a schimba medicatia. Exista insa si anumiti oameni care iau in greutate la scurt timp dupa inceperea tratamentului. Asta se datoreaza faptului ca se simt mai bine si capata un apetit mai sanatos.

Anumite medicamente
Exista cateva medicamente care au fost asociate cu cresterea greutatii corporale, precum cele antipsihotice (folosite in tratarea unor afectiuni precum schizofrenia sau tulburarile bipolare) sau cele utilizate in cazul migrenelor, hipertensiunii si diabetului. Solutia este sa vorbesti cu medicul tau pentru a gasi medicamentele fara acest efect secundar.


Pilulele contraceptive nu ingrasa
Pilulele contraceptive combinate (estrogen si progesteron) nu ingrasa, sustin specialistii. Daca insa nu esti convinsa, discuta despre acest aspect cu medicul tau.

Hipotiroidism
Este cea mai frecventa boala a tiroidei si apare in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. In acest caz, metabolismul devine mai lent, favorizand cresterea in greutate. Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentand simptomele acestei afectiuni.
Are ca simptome oboseala, starea de slabiciune si cresterea in greutate.

Menopauza
Menopauza si scaderea nivelului de estrogen nu sunt responsabile de luarea in greutate la femeile de varsta mijlocie. Cauzele probabile sunt incetinirea metabolismului provocata de inaintarea in varsta si schimbarile din stilul de viata. De menopauza poate insa depinde locul unde va fi acumulata grasimea, cele mai multe femei ingrasandu-se in zona taliei.

Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune hormonala care afecteza 1 din 10 femei si de obicei primele simptome apar inca din adolescenta. Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezinta numeroase chisturi mici la nivelul ovarelor. Afectiunea provoaca dezechilibre hormonale care afecteaza ciclul menstrual si care poate duce la pilozitate excesiva si acnee. 

O caracteristica importanta a sindromului ovarelor polichistice este rezistenta la insulina, fapt ce poate duce la cresterea in greutate. Grasimea tinde sa se acumuleze in jurul abdomenului, crescand astfel riscul de afectiuni ale inimii.

Sursa www.eva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu