Subscribe:

Ads 468x60px

joi, 6 iunie 2013

Slabeste cu branzeturi!

Branzeturile proaspete sunt excelente pentru a oferi varietate si bogatie alimentatiei tale, fara a consuma prea multe grasimi sau calorii. Puterea nutritiva a branzeturilor provine din cantitatea de calciu si de proteine pe care o contin.

Branza poate inlocui cu succes alte proteine precum carnea, puiul, pestele si oul.

Delicioasele avantaje ale branzeturilor:
- sunt o buna sursa de minerale, mai ales de calciu;
- contin multe proteine si aminoacizi esentiali pentru organism;
- 50 grame de branza proaspata au aceeasi cantitate de proteine ca un pahar cu lapte;
- amelioreaza anumite probleme de sanatate, precum malnutritia;
- ajuta la evitarea arsurilor stomacale, in special la femeile insarcinate;
- ajuta la controlul greutatii deoarece sunt satioase si au mai putine calorii decat branzeturile mature;
- cauzeaza mai putine reactii alergice;
- sunt recomandate persoanelor cu probleme cardiovasculare sau cu nivelul colesterolului ridicat datorita continutului scazut de grasimi saturate.

Nu abuza!
Desi branza proaspata este foarte usoara si sanatoasa, nu trebuie sa abuzezi de ea deoarece poate duce la cresterea in greutate si la boli derivate din abuzul proteinelor. Portia zilnica de branza proaspata recomandata pentru o persoana sanatoasa (fara probleme cardiovasculare, diabet, intoleranta sau alergie) este de 50 de grame pentru copii, 80 de grame pentru adulti si 100 de grame pentru femeile insarcinate.
Branzeturile nu sunt recomandate in anumite cazuri: lactoza poate produce gaze, diaree si alte probleme digestive la persoanele care nu o tolereaza. Branza feta are un inalt continut de sare si de aceea trebuie evitata de hipertensivi.

Familie numeroasa
Toate branzeturile albe sunt digestive, nutritive si sanatoase, insa fiecare are caracteristicile sale:
Branza Oaxaca: este cunoscuta doar in Mexic. Se face din lapte de vaca, este saraca in calorii (80 de grame contin 117 calorii).
Branza Cottage: este o branza nici matura, nici fiarta, dar cu o umiditate ridicata. Are textura moale, granuloasa si cremoasa. Se prepara din lapte degresat. Contine mai putin de 2% grasimi.
Branza Quark: este de origine germana. Are o textura untoasa, aroma proaspata si gust usor acid. Se prepara cu lapte de vaca. 80 de grame contin intre 37 si 90 de calorii, daca este degresata sau partial degresata.
Branza Ricotta: este o branza italiana, cu textura usoara si untuoasa, cu aroma de lapte. Se prepara din lapte de vaca sau de oaie (80 de grame contin 130 calorii).
Branza crema: este branza alba speciala pentru tartine. Unele sunt condimentate cu usturoi, ierburi fine si alte arome. 40 de grame contin intre 40 si 140 calorii - daca branza este semigrasa, grasa sau extragrasa.
Branza de Burgos: are o textura fina si aroma usoara. Are calitati digestive; se prepara cu lapte de oaie. Se poate face fara sare, cu fructe sau semigrasa. 80 de grame contin 160 de calorii.
Branza mozzarela: este cunoscuta la nivel mondial ca baza pentru pizza. Are o textura fina si aproape are savoare. Se face cu lapte de vaca sau de bivolita (80 de grame contin 240 de calorii).
Branza petit suisse: este o branza frantuzeasca. Aportul caloric variaza in functie de gradul de degresare si in functie de alimentele continute, fie cereale, cicolata sau zahar (80 de grame contin 280 calorii si 44% apa).
Branza feta: este branza traditionala greceasca. Are o consistenta fina, gust sarat si aroma puternica. Se prepara cu lapte de vaca, de capra sau de oaie (80 de grame contin 352 calorii).

Sursa:www.slabsaugras.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu